Inteligentne rozwiązania automatyzacyjne dla produkcji elektronicznej

Firma Schmalz, specjalizująca się w technologii podciśnieniowej, posiada liczne rozwiązania w zakresie zautomatyzowanego przenoszenia delikatnych elementów elektronicznych, np. systemy chwytakowe, które niezawodnie chronią delikatne elementy przed wyładowaniami elektrostatycznymi.

Firma Schmalz przedstawia rozwiązania dla przemysłu elektronicznego - na przykładzie przyssawek próżniowych wykonanych z NBR-ESD.

Ładunki elektrostatyczne i wynikające z tego niekontrolowane wyładowania elektrostatyczne (ESD) powodują nieodwracalne uszkodzenia elementów elektronicznych, takich jak układy scalone lub płytki obwodów drukowanych. Aby rozwiązać ten problem, firma Schmalz zaprojektowała rozwiązania w zakresie przenoszenia, szczególnie dla przemysłu elektronicznego - na przykład przyssawki próżniowe wykonane z NBR-ESD. Przyssawki wykonane są ze specjalnego materiału rozpraszającego, który niezawodnie chroni delikatne elementy przed uszkodzeniem poprzez bezpieczne i szybkie wyładowania elektrostatyczne. Przyssawki płaskie i mieszkowe są dostępne w różnych geometriach i wymiarach. Aby zapewnić indywidualne i elastyczne wytwarzanie podciśnienia, firma Schmalz dodała do swojej oferty nowe kompaktowe eżektory SCPM. Eżektory są nie tylko bardzo małe i wydajne, ale są również dostępne w różnych wersjach i nadają się do montażu na blokach jako terminal. Specjalne wersje nadają się również do stosowania w połączeniu z zewnętrznym zasilaniem próżniowym.

Kompensator wysokości FSTIm jest również przeznaczony do zastosowań w przemyśle elektronicznym. Zapewnia on łagodne przenoszenie delikatnych elementów i jest dostępny w wersji przewodzącej prąd elektryczny. Ponadto firma Schmalz produkuje chwytaki przepływowe SCG i SCGS do bezpiecznego chwytania płytek drukowanych i innych elementów elektronicznych. Obie wersje mogą być wyposażone w różne przyssawki, które są opcjonalnie dostępne w NBR-ESD. Dzięki temu można niezawodnie zapobiegać wyładowaniom elektrostatycznym. Przyssawka próżniowa SUF jest zalecana do płaskich elementów roboczych. Nadaje się ona do uniwersalnego zastosowania ze względu na różnorodność opcji materiałowych, a także jest dostępna w wersji przewodzącej.

Firma Schmalz prezentuje również nowy dodatek do swojego asortymentu elektrycznych generatorów podciśnienia - kompaktową pompę CobotPump ECBPM. Urządzenie zostało specjalnie zaprojektowane do automatycznego przenoszenia małych części za pomocą jednej przyssawki i nadaje się do stosowania na robotach współpracujących o udźwigu do trzech kilogramów. Próżnia jest w całości wytwarzana przez energię elektryczną i nie wykorzystuje sprężonego powietrza. W rezultacie nie ma potrzeby stosowania konwencjonalnych węży, co znacznie ułatwia korzystanie z nich, zwłaszcza w robotyce mobilnej.