Mały, silny, elektryczny: nowy generator próżni ECBPM

Schmalz do swojej rodziny produktów dodaje elektryczne generatory próżniowe. Nowy CobotPump ECBPM (M oznacza wersję „Mini”) został zaprojektowany specjalnie do automatycznej obsługi małych części za pomocą jednej przyssawki. To lekkie i kompaktowe rozwiązanie jest stosowane w robotach współpracujących o udźwigu do trzech kilogramów.

Podobnie jak w starszym modelu - ECBPi, próżnia jest wytwarzana w pełni przez energię elektryczną, bez użycia sprężonego powietrza. W rezultacie nie ma potrzeby stosowania konwencjonalnych węży, co znacznie ułatwia zastosowanie zarówno  robotyce mobilnej, jak i przy stacjonarnych zadaniach z robotami współpracującymi. Pompę napędza ekstramalnie mały silnik elektryczny. Generuje próżnie do 400 mbar i przepływ na stornie ssącej wynoszący jeden litr na minutę. Pozwala to niewielkiej pompie CobotPump generować wystarczającą siłę ssącą do wykonywania zadań tj. zbieranie pojemników - gdzie służy jako niezawodne narzędzie. Ponadto tryb sterowania oszczędzaniem energii zapewnia szczególnie wydajna pracę: przerywa generowanie próżni, gdy tylko zostanie osiągnięty określony poziom podciśnienia.

Podczas pracy nad generatorem ECBPM firma Schmalz skupiła się na kompaktowych wymiarach, niskiej wadze i prostym uruchamianiu. Nowy element próżniowy ma zaledwie 63 milimetry średnicy i około 56 milimetrów wysokości, dziki czemu można go łatwo zintegrować z systemami w ciasnych przestrzeniach. Dzięki płytce adaptera kołnierzowego i centralnemu interfejsowi elektrycznemu z wtyczką M8, ECBPM można szybko zainstalować i obsługiwać zgodnie z zasadą "podłącz i produkuj".