Podnośnik próżniowy Jumbo Low-Stack: sięgnij do skrzynek, zachowując ergonomię pracy.

Ogromną zaletą nowego Jumbo Low-Stack firmy Schmalz jest ergonomiczne podnoszenie kartonów, towarów metalowych, worków i umiejscowienie ich w skrzyniach, skrzynkach siatkujących, które znajdują się blisko poziomu gruntu. Rozwiązanie do układania przenoszonych detali i produktów, jest również idealne do sięgania do pojemników transportowych, takich jak skrzynki siatkowe i skrzynki, opiera się na modułowym systemie podnośników tubowych JumboErgo i Sprint. Ma zdolność przenoszenia do 80 kg.

Jumbo Low-Stack pozwala na podnoszenie i rozkładanie worków w pobliżu poziomu gruntu przy zachowaniu pionowej pozycji ciała.

W systemie Jumbo Low-Stack Schmalz opracował rozwiązanie, które pozwala użytkownikowi podnosić i odkładać przedmioty przy ziemi, zachowując pionową, ergonomiczną postawę.   Nowa koncepcja obsługi pozwala to charakterystyczna aplikacja: użytkownik kontroluje ruch w górę i w dół po prostu obracając pionową manetkę sterującą, która przesuwa się przez jego dłoń podczas podnoszenia. Daje to użytkownikowi pełną kontrolę nad całym procesem podnoszenia. Ponadto Schmalz wyposażył Jumbo Low-Stack w nową funkcję zwalniania ładunku, która eliminuje resztkową próżnie pomiędzy  chwytakiem a obrabianym elementem. Dzięki tej nowej funkcji użytkownik może zwolnić przedmiot bez użycia dodatkowej siły.

Dostępnych jest wiele rodzajów głowic ssących, które za pośrednictwem szybkozłącza można błyskawicznie wymienić, dostosowując urządzenie do konkretnego produktu np. kartonów, beczek, worków itp. Szybkozłączka ułatwia dostosowanie ich do aplikacji: podwójne przyssawki, okrągłe chwytaki próżniowe lub cztery przyssawki - Schmalz oferuje odpowiednią głowicę ssąca niemalże dla każdego dostępnego produktu.

Rodzina Jumbo charakteryzuje się tubą podnoszącą, która za pośrednictwem próżni podnosi lub opuszcza ładunek. W przypadku Jumbo Low-Stack firma Schmalz opracowała głowicę operatorską o różnej wysokości, której zakres może być od 1400 do 800 milimetrów i można go dowolnie konfigurować w odstępach co 100 milimetrów. Pozwala to użytkownikom na optymalne dostosowanie nowego rozwiązania do obsługi swoich aplikacji.

Jumbo Low-Stack uzupełnia aktualną ofertę podnośników tubowych, podciśnieniowych, które mają zastosowanie w procesach logistycznych przepakowywania i załadunku maszyn oraz w strefach transportu. Jednostka podnosząca, uchwyt operatora, przyssawka i generator podciśnienia mogą być skonfigurowane zgodnie z życzeniem klienta.