Nowa generacja chwytaków podciśnieniowych JumboErgo

Firma Schmalz wprowadza nową generację chwytaków powierzchniowych do swoich podnośników podciśnieniowych z serii JumboErgo. Chwytak FMP jest niezwykle wszechstronny i niezawodnie chwyta ciężkie elementy robocze o wadze do 140 kg nawet wtedy, gdy pokryta jest tylko część obszaru ssania. Zastępuje on chwytak FM. Dzięki swojej modułowej budowie FMP stanowi również podstawę do poszerzenia oferty chwytaków obszarowych dla podciśnieniowych tub podnoszących Jumbo w przyszłości.

Chwytak powierzchniowy FM jest już od pewnego czasu dostępny dla JumboErgo. Został on teraz w pełni zastąpiony przez generację FMP. Ten chwytak obszarowy może być już znany niektórym: Już dawno temu sprawdził się jako narzędzie końca ramienia w automatyce podciśnieniowej. J. Schmalz GmbH wprowadza obecnie tę udaną koncepcję do obsługi ręcznej.
Nowy chwytak obszarowy FMP jest dostępny w dwóch długościach: 442 i 640 milimetrów. Można go podłączyć do belki zarówno w kierunku wzdłużnym, jak i poprzecznym. Belka łączy chwytaki powierzchniowe z uchwytem sterującym i pozwala na płynną regulację chwytaków w tym zakresie. FMP ma budowę modułową. Część dolna wykonana jest z aluminium, a łatwa do wymiany pianka uszczelniająca z wbudowanym filtrem chroni ssawkę przed zanieczyszczeniami.
W porównaniu z wariantem FM, dzięki nowym wymiarom i zoptymalizowanemu rozmieszczeniu otworów, powierzchnia efektywna jest zwiększona nawet o 32 centymetry kwadratowe. W przeciwieństwie do tego, sama aplikacja pozostaje taka sama: zarówno jej zachowanie, jak i obszar zastosowania odpowiadają systemowi FM. Oznacza to, że FMP jest idealny do bezpiecznego operowania arkuszami z wycięciami, paletami lub innymi przedmiotami o nieregularnych powierzchniach. Nowy chwytak powierzchniowy umożliwia również łatwe przełączanie między chwytakiem całkowicie powierzchniowym i częściowo zakrytym, np. do ergonomicznego załadunku maszyn, a następnie do usuwania wycięć. Podciśnienie zapewnia niezawodne chwytanie, nawet jeśli obszar zasysania nie jest całkowicie zakryty.