Chwytak dla branży spożywczej
Kwestie higieniczne: nowy chwytak przepływowy SFG firmy Schmalz jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi.

Firma Schmalz opracowała modułowy, kompaktowy chwytak do obsługi suchych produktów spożywczych. Ssawka jest wykonana z silikonu zgodnego z wymogami FDA i dlatego nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Jej guma uszczelniająca jest miękka i elastyczna, dzięki czemu SFG pewnie chwyta nawet delikatne produkty żywnościowe przy minimalnym nacisku powierzchniowym - co oznacza, że można z łatwością obsługiwać nierówne powierzchnie ciastek czekoladowych lub wafli. Aby spełnić wysokie standardy higieniczne, firma Schmalz zaprojektowała nowy chwytak przepływowy z materiałów bezpiecznych dla żywności.
Chwytak składa się z modułu podstawowego z przyłączem sprężonego powietrza. Generuje on podciśnienie, które SFG wykorzystuje do niezawodnego odbioru produktów spożywczych. Do chwytaka podłączone są: kanał wylotowy, ssawka i adapter do montażu na powierzchniach poziomych, a także opcjonalny kołnierz robota. Kompaktowa i lekka konstrukcja chwytaka pozwala na bardzo dynamiczne procesy sortowania słodkich produktów spożywczych na przenośnikach taśmowych i przykrywania ich lub wkładania do opakowań. W przypadku konieczności wymiany przyssawki w dowolnym momencie, można ją szybko zdemontować bez użycia jakichkolwiek narzędzi - dzięki temu użytkownicy mogą szybko ponownie uruchomić swoje systemy, co ułatwia serwisowanie.